title-ecclesia

День, у який ділились добром: пікнік для бездомних біля метро Лісова
P5230070У суботу, 23 травня, вже вдруге відбувся пікнік для підопічних організації Карітас-Спес Київсько-Житомирської Дієцезії - людей, що не мають постійного місця проживання, та потребуючих.  Організацією акції займалася Марійні сестри Чудотворного Медальйону, отці із Місіонерської Конгрегації св. Вікентія де Поля, волонтери Вікентійської Родини та брат Себастіян Янковський. У пікніку взяли участь понад 70 осіб.

Збирались поблизу ст. м. Лісова. Сестри-монахині зустрічали людей біля метро, а далі  - невеличкими групами всі йшли до лісу. Галявину для пікніку обрали заздалегідь. Волонтери подбали про те, щоб усім було зручно: підготували місця для сидіння, до дерев були прив'язані мішки для сміття, а на окремих стовбурах – висіли  «рукомийники». Погода була відмінною – світило яскраве сонце.

P5230071В програмі були: спільна молитва та розважальна програма зі співами й танцями, цікаві конкурси, обід із першим, другим і десертом.

P5230072Посередині галявини розклали вогнище – на ньому готувався невід'ємний атрибут справжнього пікніка - сардельки. Їжу волонтери роздавали на підготовлених столиках: страви можна було взяти самостійно - або попросити сестер чи волонтерів їх принести. Перші страви сестри  розносили на тацях.

P5230073Розважальна програма теж вдалася: учасники залюбки співали – з ведучим – і без його допомоги, охоче танцювали та брали участь у конкурсах. Найбільший ажіотаж викликав конкурс на кращий малюнок – із непідробним блиском в очах учасники акції створювали свої «картини» - деякі навіть дуже гарні й достойні.
Учасники кажуть, що чекали на акцію давно і з нетерпінням. Після того, як брат Себастьян роздав  перші запрошення – передавали інформацію про майбутній пікнік – один одному.
«Прийшли майже всі, хто з нетерпінням очікував виходу на природу, - ділиться учасниця Олена. Щоправда бабуся 85-річна не прийшла – важко йти було».

P5230077На запитання, чи не шкодуватиме бабуся, що пропустила частування, - відповідає: «То їй не їсти головне було – вона поспілкуватись з усіма хотіла».
Спілкувались  всі охоче й про різне. Хто розповідав свою історію, хто ділився чужими. Часто говорили про спільні молитви та читання Біблії. Дехто навіть цитував Старий і Новий Завіт – це було дещо несподівано – і приємно вражало.
В організації акції взяли участь понад 30 волонтерів – різного віку й професій: для когось акція стала дебютом, дехто вже волонтер зі стажем. Ділились своїми думками й емоціями.
«Чому саме бідні? Це з одного боку важко – а з іншого видно, що твоя праця потрібна – і приносить користь – поділився  нами Сашко, студент одного з київських вузів. Він уже волонтер з досвідом. На запитання, чому сьогодні тут, а не гуляє з друзями – навіть не замислившись, відповів: «Бо звик. Знаю, що субота – і є час допомогти людям. Вже не можу по-іншому».

P5230079Цікаву історію про свій шлях до волонтерського покликання розповіла нам лікар Олена Комар. Спочатку були пошуки банку на Червоноармійській – а натомість знайшовся костел. Потім було покликання до непростої праці з потребуючими. А тоді – брат Себастьян, який навчив «по-іншому дивитись на бідних людей».  Із захопленням дівчина говорить про свої емоції й переживання: наскільки робота з такими людьми ламає стереотипи і власні штучно створені межі. Адже ставлення до людини не має зумовлюватись її соціальним чи майновим статусом.
«Я бачу в їхніх очах захоплення. І такі акції дуже потрібні. Якби ДОБРО можна було зобразити у вигляді картинки – то достатньо було би показати світлину сьогоднішньої зустрічі».
Всі волонтери, з ким вдалось поспілкуватись – бо часу на спілкування кожен мав небагато – підкреслювали одну важливу річ: таким людям бракує не єдино їжі – їм бракує ЛЮБОВІ. А такі акції дозволяють їм певним чином реалізуватись і відчути себе потрібними.

P5230080На закінчення зустрічі – оголосили переможців у конкурсах – та вручили подарунки.
Католицький Медіа-Центр також взяв участь в акції: пані Людмила Нікольська – в якості кулінара та активного волонтера, а знімальна група – робила сюжет.
Дуже хочеться, щоби такі заходи стали традиційними, а учасникам допомагали відчувати себе потрібними і любленими, а також зміцнювали зв'язок – ту ниточку ДОБРА – між різними соціальними верствами – заради активної співпраці й взаємної допомоги. З Божою допомогою!


 
Історія дієцезії
Єпископи
Прокатедра Київ
Катедра Житомир
Дієцезіальні комісії
Навчальні заклади
Релігійна діяльність
Деканати та парафії
Ордени і Згромадження
Чин дів
Рухи та спільноти
Санктуарії
 
 
Copyright © 2008-2024. Київсько-Житомирська дієцезія. Power by: ArtGattino