title-ecclesia

Початок року в семінарії Пресвятого Серця Ісуса в серці країни

1 жовтня урочистий початок нового навчального року відзначили у Вищій духовній семінарії Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі.

Цьогорічна інавгурація, за словами однієї журналістки, присутньої серед гостей, була надзвичайно живою. А від себе додам: крім того, ще й знаковою, адже символічним є сам день інавгурації - спомин св. Терези від Дитятка Ісус. Ще на початку урочистості, у вступному слові до Євхаристії, ректор, єпископ Віталій Скомаровський, заохотив до особливої єдності з покровителькою місіонерів, св. Терезою: «Вона мріяла про брата-священика, але її рідні брати померли ще в дитинстві. Врешті, Бог доручив  її молитовній і духовній опіці семінариста, що готувався стати місіонером». Зі свого боку, єпископ Ян Пурвінський у проповіді повторив науку св. Терези з Лізьє, Вчителя Церкви: «Це Бог дає покликання. Відповідь на нього –  діалог любові, а без правдивої любові ніхто не може бути апостолом». Далі – більше! Родзинкою Ворзельського свята стала театральна постановка «Тереза і Жанна», представлена трупою київської парафії Воздвиження Хреста під керівництвом Олега Білінського. Одним словом, урочистість являла виразно місіонерський дух, яким запалало колись серце Малої Терезки.

Цей самий дух, безперечно, сповнив і почесного гостя інавгурації - Апостольського Нунція в Україні Його Преосвященство Архієпископа Івана Юрковича. У своєму вітальному слові він не оминув нагоди відзначити, що Ворзельська семінарія – це унікальна композиція, адже там збираються разом різні за своїм духом дійсності Церкви, які збагачують її власними харизмами задля спільної мети - проголошення Доброї Новини. Це ще раз нагадує нам, що семінарія , яка знаходиться у передмісті Києва, хоча не є численною, проте має особливе значення, бо діє в історичному серці України.

До речі, щодо чисел. Цьогорічний набір на перший курс у Вищу духовну семінарію Пресвятого Серця Ісуса – це 8 юнаків. Всього ж в 2009/2010 н. р.  тут навчатиметься 37 студентів не лише з різних кінців України, але також і з-за кордону: 17 семінаристів з 4 дієцезій України (Київсько-Житомирської, Луцької, Одесько-Сімферопольської та Харківсько-Запорізької дієцезій); 9 студентів місійної дієцезіальної семінарії Redemptoris Mater, 6 – Місіонери св. Вікекнтія де Поль, 5 – Облати Непорочної Діви Марії. Цього року відбулися також і кадрові зміни. Свою послугу отця духовного у Ворзельській семінарії розпочав о. Руслан Михалків, випускник цієї ж Alma Mater; за формацію місіонерів св. Вікентія де Поль відповідатиме о. Анатолій Товкан.

Свята Тереза, що жила в ХІХ ст., мріяла бути «всім в усьому», і реалізувала своє прагнення, ставши «любов’ю у материнському серці Церкви», щоб інші могли бути пастирями та завойовниками душ для Бога. Сьогодні люди найбільше потребують священиків-душпастирів, які допомагають віднайти в Господі Батька. І достеменно відомо, що лише наш Господь і Спаситель може сформувати із сучасних чоловіків пастирів згідно зі Своїм Серцем.

 

 

кл. Юра Сема

Католицький Медіа-Центр

 
Історія дієцезії
Єпископи
Прокатедра Київ
Катедра Житомир
Дієцезіальні комісії
Навчальні заклади
Релігійна діяльність
Деканати та парафії
Ордени і Згромадження
Чин дів
Рухи та спільноти
Санктуарії
 
 
Copyright © 2008-2024. Київсько-Житомирська дієцезія. Power by: ArtGattino