title-ecclesia

Урочистість Матері Божої Святого Скапулярія

IMG_7289

Такий день буває раз на рік. Мабуть не було сьогодні ні одного міста, містечка чи селища Київсько – Житомирської дієцезії, з якої б не приїхали люди до Бердичева. Географія прибулих на Урочистість Матері Божої Бердичівської сягнула всієї України та з-за її меж. Площа заповнилась кілька годин перед початком Святої Меси. Достойним Гостем на святі був представник Папи Римського Франциска Кардинал Зенон Ґрохолевський, колишній Префект Конгрегації католицької освіти, член Трибуналу Апостольської Сигнатури, який очолив Святу Месу. 9 єпископів України, десятки священиків та сестер – монахинь, представники влади різних рівней, посли та консули,  і незліченна кількість люду Божого.

Присутність представника Папи Римського вже вкотре доводить, що український народ є близький серцю Папи. Кардинал Зенон Ґрохолевський почав святу Месу гарною українською мовою. Це було дуже зворушливо, і було важко повірити, що він ніколи раніше не був в Україні.

IMG_7104IMG_7132IMG_7153IMG_7193IMG_7275IMG_7300

Проповідь Кардинал сконцентрував навколо Матері Божої – Матері Церкви.

«Я радий, що можу сьогодні очолювати Святу Месу, в в цьому прекрасному Санктуарії Матері Божої святого Скапулярію в Бердичеві…Сьогодні радіємо, що це святе місце на протязі останніх кількох десятків років відродилося, набуло особливої слави. Сам Папа Святий Йоан Павло ІІ посвятив новий образ Матері Божої Бердичівської (9 червня 1997), який незабаром був коронований папськими коронами (19 липня 1998), а в жовтні 2011 року єпископат України проголосив увесь монастирський ансамбль Національним Санктуарієм України. Та найбільше радує той факт, що тепер стільки вірних прибуває сюди, щоби вшанувати Божу Матір, виразити свою любов до Неї і просити про Її заступництво перед Божим троном…

IMG_7509

… Поставмо собі основне питання: чому можемо називати Марію Матір’ю Церкви? Або ж: чому Марія є Матір’ю Церкви? В загальному, Марія є Матір’ю Церкви, бо Вона є Матір’ю Христа. Адже Христос – Голова Церкви, а всі ми – члени Його Містичного Тіла. Марія зродила Христа, якого ми є Містичним Тілом. Марія народила Христа, а ми є Його Містичним Тілом.

Тому Христос може ототожнюватися з Церквою. …Марія є Матір’ю Церкви, бо є Матір’ю Христа, якого ми є Містичним Тілом. Тому Христос може ідентифікуватися зі Своєю Церквою. Особливо ж Марія стала Матір’ю Церкви, коли переповнена болем стояла під хрестом. На хресті Ісус довершив велику справу спасіння світу. Марія стояла під хрестом, співпрацюючи у справі відкуплення, тому Її також називають Співвідкупителькою.

IMG_7544

…Кардинал Вишинський колись сказав, що немає народження без матері, тому, коли під хрестом народжувалася Церква, була потрібна Марія. Саме там, під хрестом – коли Марія співпрацювала при народженні Церкви – сам Господь Ісус проголосив Її Матір’ю Церкви.

IMG_7427

Коли хтось помирає свідомо, не говорить про мало важливі справи, не жартує, а говорить про те, що йому справді лежить на серці. Без сумніву, Христос помирав свідомо. І в цьому моменті Він сказав до Марії: «Жінко, ось Твій син!»; потім сказав до Йоана, вказуючи на Марію: «Ось Мати твоя!» . …Хто помирає при свідомості, не говорить зайвого. Тому Церква від початку розуміла слова Господа Ісуса в дуже глибокому значенні, розуміла, що Йоан – учень, якого полюбив Ісус – представляв під хрестом усю Церкву, усіх християн, усіх тих, кого полюбив Ісус, віддаючи за них своє життя. Від самого початку Церква усвідомлювала, що слова «ось син Твій... ось Мати твоя» були промовистим проголошенням Марії Матір’ю Церкви, Матір’ю всіх віруючих…. Церква є єдиною і великою, розсіяною по всьому широкому світі. Але – як нагадує Другий Ватиканський Собор – Церква реалізується в різних спільнотах: у дієцезіях, у парафіях, на місіях, в монастирях, у сім'ях, в різних установах.

IMG_7578

Зробімо Марію справді Матір’ю і Царицею наших парафій, наших спільнот, наших сімей, наших монастирів, Матір’ю наших сердець, наших думок, наших прагнень. А Вона, ця прекрасна Мати, буде вести нас до вищого блага, до Христа, якого світ так потребує сьогодні».

IMG_7597IMG_7654IMG_7685IMG_7801

Після Святого Причастя архієпископ Львівський, Мечислав Мокшицький зачитав Акт присвячення України Непорочному Серцю Марії пастирями Римсько-Католицької Церкви в Україні. І всі присутні разом виспівали величальний гімн «Тебе, Бога, прославляєм», благаючи, щоб Марія сама з нашою молитвою стояла перед Божим Ликом і випрошувала нам потрібні до святості благодаті.

IMG_7812IMG_7941

Було багато слів подяки, звернень від достойних гостей, а завершенням промов – були зворушливі слова від дітей Бердичева.

«Боже зціли, врятуй,  дякую. Так сьогодні пульсує кожне серце. Вислухай нас Маріє, ми діти Бердичева, прагнемо скласти подяку всім паломникам за збиті ноги, дорогим отцям за навчання віри, вам отці – єпископи за батьківську любов. Нехай Матінка Божа Бердичівська пригорне кожне серце, дякуємо за цей день і за кожного з Вас». Розчулені єпископи отримали червоні троянди, з якими вирушили у процесії з іконою Матері Божої.

IMG_7968

Прекрасно зорганізоване свято добігло закінчення. Люди ще довго не розходились, щоб могти насолодитись миттю зустрічі. Проблеми, радості та прохання залишаючи у стіп Марії, віримо, що Бог вислуховує нас і не покидає наш народ.

БІЛЬШЕ ФОТО

 

 
Історія дієцезії
Єпископи
Прокатедра Київ
Катедра Житомир
Дієцезіальні комісії
Навчальні заклади
Релігійна діяльність
Деканати та парафії
Ордени і Згромадження
Чин дів
Рухи та спільноти
Санктуарії
 
 
Copyright © 2008-2024. Київсько-Житомирська дієцезія. Power by: ArtGattino